Lønsumsafgift er en afgift for de virksomheder, der sælger momsfrie ydelser. Bemærk din virksomhed kan godt være omfattet af både reglerne for moms og reglerne for lønsumsafgift, det vender jeg tilbage til senere i artiklen.
Hvem skal betale lønsumsafgift?
Der er fire kategorier af lønsumsafgift:
Metode 1: Organisationer, fonde, foreninger, loger, virksomheder med momsfrie spilleaktiviteter
Metode 2: Finansielle virksomheder og forsikringsselskaber
Metode 3: Virksomheder der udgiver aviser eller importerer aviser til videresalg
Metode 4: Læger, tandlæger, fysioterapeuter, psykologer, alternative behandlere, taxivognmænd, rutebusvognmænd, undervisere af sprog, musik, legemsøvelser til private
(Oversigten er ikke komplet)
Hvornår skal der betales lønsumsafgift?
Du skal kun betale lønsumsafgift, hvis du har et skattemæssigt overskud før renter på over 80.000 kr. om året. Vær opmærksom på at indbetalinger til din egen pension i enkeltmandsvirksomhed ikke kan trækkes fra i overskuddet.
Reglerne for beregning af lønsumsafgift – metode 4
Da de virksomheder der hører ind under metode 4 er dem jeg får flest spørgsmål fra, så er det reglerne for disse typer virksomheder, som jeg har valgt at gå i dybden med her.
Der gælder forskellige regler for opgørelse og betaling af lønsumsafgift alt efter, om der er ansatte i din virksomhed eller ej.
Virksomheder uden ansatte:
Hvis du ikke har ansatte i din virksomhed skal du betale lønsumsafgift en gang om året. Da du ikke har en lønsum (for ansatte) at beregne afgiften af, bliver den beregnet ud fra dit skattemæssige overskud. Satsen er 4,12 pct. (2024), så hvis du har et skattemæssigt overskud på 100.000 kr. bliver din lønsumsafgift 4.120 kr.
Lønsumsafgiften for 2024 skal betales 15. august 2025.
Virksomheder med ansatte:
Har du ansatte i din virksomhed skal du betale lønsumsafgift hvert kvartal. 1. kvartal betales 15. april, 2. kvartal betales 15. juli, 3. kvartal betales 15. oktober og 4. kvartal betales 15. januar året efter. Den 15. august i det efterfølgende år betales den endelige afregning.
De kvartalsvise aconto beregninger laves ud fra lønsummen. Der skal medregnes enhver form for løn til de ansatte inklusiv atp, pension, tillæg, feriepenge. Eventuelle refusioner ved sygdom og barsel skal fratrækkes beregningen.
Ved den årlige betaling i august skal der laves en beregning på både den totale lønsum for året samt det skattemæssige overskud før renter på 4,12 pct. Derfra fratrækkes de fire aconto betalinger du har lavet løbende, og det resterende beløb skal så indbetales til SKAT.
Virksomheder med både moms- og lønsumspligtige aktiviteter
Mange lønsumspligtige virksomheder har også momspligtige aktiviteter. Det kan fx være en fysioterapeut, som udover at tilbyde fysioterapibehandlinger, som er lønsumspligtige, også sælger træningsredskaber, som er momspligtige.
I de tilfælde er det vigtigt at være helt skarp på hvad der er hvad.
Omsætningen til fysioterapibehandlinger skal bogføres på en anden konto end omsætningen ved salg af træningsredskaber, så der kan skelnes mellem den lønsumspligtige og den momspligtige omsætning.
Derudover er det vigtigt at holde styr på udgifterne. Der kan være udgifter, som kun relaterer sig til fysioterapibehandlingerne, de skal på en særskilt konto. Og der kan være udgifter, som kun relaterer sig til indkøb af træningsredskaber, de skal på en anden særskilt konto.
Men derudover er der udgifter, som fx husleje, internet, telefon, kontorartikler, som bruges i hele virksomheden. Disse udgifter skal fordeles forholdsmæssigt efter omsætningen. Så hvis 25 pct. af den samlede omsætning er momspligtig, så kan der trækkes 25 pct. af momsen af disse udgifter fra.
Den samme fordelingsnøgle bruges også, når der skal beregnes den årlige lønsumsafgift af det skattemæssige overskud før renter. Hvis det samlede overskud i virksomheden er 200.000 kr., så er det 25 pct. af det beløb altså 50.000 kr., som der skal beregnes lønsumsafgift af.
Jeg håber det kan bidrage til afklaring for dig der læser med. Husk du er altid velkommen til at ringe til mig på 29 66 46 92, hvis du har spørgsmål.
Kontakt mig for en uforpligtende samtale.
© 2024 Wittrup Regnskab – Designet af Aveo web&marketing