Du har måske hørt om den nye bogføringslov, der trådte i kraft den 1. juli 2022, og tænker hvad betyder det for mig?
Det har jeg lavet en opsummering af, men generelt er det især på det digitale område, at der er ændringer i forhold til tidligere lovgivning.
Fra 1. juli 2024 (i praksis det førstkommende regnskabsår efter denne dato) er alle selskaber omfattet af reglerne. Det gælder også selv om du fx har et ApS uden særlig meget omsætning og uden revisionspligt.
For enkeltmandsvirksomheder (PMV og I/S) gælder det, at du først skal leve op til reglerne fra 1. januar 2026, og det kun hvis du har en omsætning på mere end 300.000 kr. i to på hinanden følgende år. Vær opmærksom på, at du er omfattet af kravene lige så snart du i år to overskrider 300.000 kr. i omsætning.
Foreninger der har erhvervsmæssig aktivitet og som skal aflægge regnskab efter årsregnskabsloven er omfattet af kravene fra 1. juli 2024. Øvrige foreninger med erhvervsmæssig aktivitet følger kravene for enkeltmandsvirksomheder, hvor reglerne træder i kraft 1. januar 2026, hvis omsætningsgrænsen på 300.000 kr. er overskredet i to på hinanden følgende år.
Foreninger uden erhvervsmæssig aktivitet er som udgangspunkt ikke omfattet af kravene. Foreninger der modtager offentlige tilskud kan være omfattet af reglerne, hvis kravet fra myndighederne for at få tilskud er, at der udarbejdes et regnskab.
Kort beskrevet skal de virksomheder som er omfattet af reglerne fremover foretage bogføringen digitalt. Der skal være bilag til alle registreringer, og de bilag der vedrører køb og salg mellem virksomheder skal scannes og opbevares digitalt. Øvrige bilag behøver ikke at blive opbevaret digitalt, men det anbefales, da du på den måde sikrer, at alle bilag bliver opbevaret på betryggende vis og i mindst fem år.
Du skal bruge et digitalt bogføringssystem til din bogføring og til opbevaring af dine regnskabsdata. Systemet skal leve op til de forskellige krav om blandt andet opbevaring af data, sikkerhedskopiering og gendannelse af data. I praksis er det nemmeste og sikreste at bruge et af bogføringssystemer, som Erhvervsstyrelsen har godkendt. Du kan se oversigten her.
Alle registreringer skal dateres og henvise til et bilag, ligesom ændringer i registreringer eller bilag skal fremgå af bogføringssystemet.
Alle virksomheder som er omfattet af de nye krav til digital bogføring skal også udfylde en bogføringsprocedurebeskrivelse. Her skal de forskellige arbejdsgange i forbindelse med bogføring og afstemning beskrives, ligesom det skal fremgå hvilket bogføringssystem der bruges, og om du gør brug af en revisor/ekstern bogholder. Du kan finde Erhvervsstyrelsens skabelon med vejledning her.
Årsregnskabsloven er også blevet revideret, og her er de største ændringer, at der indføres skærpede krav til revisionspligt for særlige risikobrancher, ved domme for overtrædelse af hvidvaskloven eller konkurskarantæne samt ved væsentlige fejl og mangler i bogføringen. Derudover er fristen for indlevering af årsrapporter udskudt til 30. juni (hvis regnskabsåret følger kalenderåret).
Er at finde ud af, om din virksomhed er omfattet af de nye krav om digital bogføring og bogføringsprocedurebeskrivelse, og hvornår reglerne træder i kraft for dig.
Dernæst skal du sikre dig, at du bruger et godkendt bogføringssystem, se oversigten her, samt huske at alle dine bilag fremover skal uploades og gemmes digitalt.
Du bør også udfylde bogføringsprocedurebeskrivelsen, som du kan finde her.
Har du spørgsmål eller brug for hjælp, så er du velkommen til at ringe til mig på 29 66 46 92.
Kontakt mig for en uforpligtende samtale.
© 2025 Wittrup Regnskab – Designet af Aveo web&marketing
Få en bred vifte af informationer om emner som bogføring, moms, B-skat og den nye bogføringslov, praktiske artikler, vejledninger om lovændringer og digital bogføring.